In Amsterdam leverde de AEX-index van meest verhandelde fondsen 0,5 procent, ofwel 1,82 punten, in tot 356,14 punten. De Midkap-index van middelgrote fondsen verloor 2,1 procent (13,53 punten) tot 633,81 punten. In Parijs bleef het verlies beperkt tot 0,3 procent en de hoofdgraadmeter in Frankfurt verloor 0,8 procent. In Londen liep het verlies van de FTSE-index op tot 1,8 procent.
Voor opening van de handel bleek dat de inflatie in China in december licht is gedaald, maar minder dan verwacht. Dat wakkerde onder beleggers de angst aan dat er nieuwe maatregelen komen om de inflatie te beteugelen. De gedachte is dat deze maatregelen ook zullen leiden tot afkoeling van de Chinese economie en daarom slecht zijn voor aandelen.
Een lichtpunt
Een lichtpunt was in de middag het wekelijkse cijfer over het aantal werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten. Vorige week werden 404.000 nieuwe aanvragen ingediend, flink minder dan was verwacht.
De zorgen over de afkoeling van de Chinese economie werkten door op de oliesector. De prijs van een vat ruwe olie daalde met bijna 3 procent tot 88,40 dollar. Olieconcern Shell verloor in Amsterdam 1,2 procent. In de AEX stonden SBM Offshore en Fugro, bedrijven die werken voor de oliesector, onderaan met minnen van respectievelijk ruim 4 en bijna 5 procent.
ASM International
ASM International bungelde voor de tweede dag onderaan de MidKap, met een koersverlies van 5,9 procent. Woensdag had de toeleverancier aan de chipindustrie ook al 6 procent ingeleverd. Dit leek toen een reactie op de cijferpublicatie van chipmachinemaker ASML. In de AEX eindigde ASML donderdag op de valreep 0,2 procent in de plus.
ASMI was niet het enige middelgrote fonds dat er flink van langs kreeg. In totaal verloren acht bedrijven uit de MidKap minstens 3 procent van hun beurswaarde. Na ASMI waren de zwaarste verliezen voor diervoederproducent Nutreco (min 5 procent) en detacheerder Brunel (min 4,1 procent).
Financiële aandelen
Financiële aandelen deden het relatief goed. Bank en verzekeraar ING was met een plus van 1,4 procent een van de weinige winnaars in de AEX. Verzekeraar Aegon pluste 0,7 procent. In de MidKap steeg internetbroker BinckBank 1,8 procent.
Ahold publiceerde omzetcijfers over de laatste drie maanden van 2010. Het supermarktconcern zag de omzet op vergelijkbare basis met 5,5 procent toenemen tot 7 miljard euro. Dit was in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten en leverde het bedrijf op de beurs niets op. Het aandeel daalde 1,3 procent.
De euro was donderdagmiddag 1,3445 dollar waard, tegen 1,3495 dollar aan het einde van de handel op woensdag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl